Талдықорған қаласы бойынша 2018-2019ж. қаңтар айында сальмонеллез сырқаттанушылығы тіркелген жоқ.

Сальмонеллез сырқаттанушылығы — жануарлар мен адамдардың жіті жұқпалы ауруы, көбінесе тағам өнімдері арқылы таралады және асқазан-ішектің зақымдануымен сипатталады. Сальмонеллез бүкіл әлем бойынша таралған ауру.

Ауру қоршаған ортада тіршілікке қабілетті бактериялармен қоздырылады. Ашық су қоймаларында және ауыз суда олар 11 күннен 120 күнге дейін, ет және шұжық өнімдерінде 60-130 күнге дейін, мұздатылған етте 13 айға дейін, тоңазытқышта сақталынатын сүтте 20 күнге дейін, сары майда 120 күнге дейін, жұмыртқада 13 айға дейін сақталады. Ауылшаруашылығы жануарлары мен құстары, науқас адамдар және бактерия тасымалдаушылары негізгі жұқпа көзі болып табылады.

Алиментарлық жол- жұқтырудың негізгі жолы болып табылады. Ал тағам өнімдері (жануарлардың еті, құс, балық, жұмыртқа және жұмыртқа өнімдері, сүт және сүт өнімдері, көкөніс және жеміс-жидектер, крем өнімдері) жұқтырудың негізгі факторы болып табылады. Сальмонеллез сырқаттанушылығын су арқылы жұқтыруға болады.

Инкубациялық кезең- сальмонеллез қоздырғышының адам ағзасына түсу сәтінен клиникалық көрсеткіштердің көрінуіне дейінгі уақыт бірнеше сағаттан 3 күнге дейін созылады. Көбінесе ауру жіті басталады., бастапқы кезеңінде интоксикация көрсеткіштері көріне бастайды: әлсіздік, бас ауруы, дене қызуының

390 С-қа көтерілуі, қалтырау. Аурудың қызу кезі бір тәуліктен кейін басталады, сол кезең тәбеттің бұзылуымен, лоқсумен, құсумен сипатталады, жасыл түсті сұйық нәжіс, үлкен дәретке баруы тәулігіне 10 ретке дейін болады.

Сальмонеллез сырқаттанушылығы емхана ішінде ерекше дәрі-дәрмек кешенінің қолдануымен емделеді.

Сальмонеллездің алдын алу жөніндегі маңызды іс-шаралар: әрқайсымыз қарапайым ережелерді сақтап, сальмонеллез ауруынан сақтана алады. Үйде, қоғамдық орында, демалу аймақтарында жеке гигиенасын сақтау қажет. Тағам өнімдерін, әсіресе ет, сүт және құс өнімдерін дайындау және сақтау ережелерін сақтау қажет. Жеміс-жидектерді, көкөністі таза ағынды сумен, қайнаған сумен жуу қажет. Белгісіз су көздерінен, әсіресе ашық су қоймаларынан суды ішуге болмайды. Аруруды емдеу қиын, ал оны алдын алу үшін қарапайым ережелерді сақтау қажет.

Егер сізде сальмонеллез сырқаттанушылының алғашқы белгілері пайда болған жағдайда, дереу дәрігерге көрініңіз. Өздігінен ем қолдануға болмайды, әсіресе антибиотиктерді пайдаланбаңыз. Бұл әртүрлі асқынуларға әкеледі немесе бактерия тасымалдаушылыққа себеп болады. Осының салдарынан отбасында қарым-қатынаста болған адамдардың арасында сальмонеллез жұқпасының қайталану жағдайлары болады.

«Талдықорған қалалық қоғамдық

денсаулық сақтау басқармасы» РММ

басқарма басшысы, «Нұр Отан» партиясы

«Тазалық» БПҰ мүшесі Е.Асимкулов

Бөлісу
Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on VK