Ет – ағзаны маңызды аминқышқылдармен және дәрумендермен қамтамасыз ететін жоғары құнды тағам. Сауда нүктелерінде ет пен ет өнімдерінің кең ассортименті ұсынылады және сапалы өнімді сатып алу үшін сізге назар аудару керек:
Егер сіз шиді ет сатып алуды шешсеңіз, онда назар аударыңыз:
1) Құрылымы. Мяса балғындығын саусағыңызбен басу арқылы анықтауға болады. Егер осыдан кейін беті бұрынғы пішінге ие болса, онда ет Жаңа болады. Егер бөлік бөлме температурасында немесе салқындатылған күйде жатса, ол талшықтардың босатылуына байланысты тығыз құрылымын жоғалтады және басылғаннан кейін ет бастапқы пішінін алмайды.
2) Еттің шырыны. Шикі балғын ет сәл тегіс және дымқыл болады. Егер сіз кішігірім тілім жасап, қысым жасасаңыз, одан қызыл шырын шығады. Ескірген ет шырыны бұлтты, беті құрғақ немесе керісінше тым ылғалды және жабысқақ болуы мүмкін.
3) Түсі. Еттің түсі ашық қызылдан — қызыл қоңырға дейін өзгеруі мүмкін. Егер оның түсі жасылдау болса, мұндай ет алудың қажеті жоқ. Еттің бетінде ешбір дақтар болмауы керек.
Өңделмеген шикі ет ветеринариялық-санитариялық сараптамаға жататынын және ветеринариялық сертификатпен немесе ветеринариялық анықтамамен бірге жүруі керек екенін білу маңызды.
Егер сіз ет өнімдерін (етті және құрамында ет бар шұжық өнімдері; етті және құрамында ет бар жартылай фабрикаттар мен аспаздық өнімдер; етті және құрамында ет бар консервілер; балалар тағамына арналған ет өнімдері) сатып алуды шешсеңіз, онда мыналарға назар аударыңыз:
1) Сыртқы түрі. Қаптаманы тексеріңіз, ол зақымдалмауы керек. Егер зақым болса, онда өнім бүлінген болуы мүмкін. Пішіні дәстүрлі түрге сәйкес келуі керек, қайта мұздату, желдету, деформация іздері болмауы керек.
2) Таңбалануы. Ол мемлекеттік және орыс тілдерінде болуы керек, Мәтін сізді адастырмауы керек. Таңбалауда өндіруші өнім туралы барлық маңызды ақпаратты көрсетуге міндетті: атауы, құрамы, саны, дайындалған күні мен жарамдылық мерзімі, сақтау шарттары, дайындаушының атауы мен орналасқан жері, пайдалану жөніндегі ұсынымдар және (немесе) шектеулер, тағамдық құндылық көрсеткіштері, ГМА болуы туралы мәліметтер және ЕАС белгісі.
Жартылай фабрикаттарды, аспаздық бұйымдар мен консервілерді таңбалауда ет өнімдерінің тобы, ет өнімдерінің түрі, жартылай фабрикаттар мен аспаздық бұйымдардың түрі туралы ақпарат, сондай-ақ термиялық жай-күйі туралы ақпарат көрсетіледі, мысалы: «мұздатылған немесе салқындатылған жартылай фабрикат немесе қамырдағы аспаздық өнім», «пастерленген ет консервілері».
Таңбалауда қосымша жартылай фабрикаттар мен аспаздық бұйымдар туралы ақпарат көрсетілуі мүмкін. Мысалы, «гарнирмен», «гарнирсіз», «құймақ», «тұшпара», «манты».
Жоғарыда айтқанымдай, таңбалауда ет өнімдерін технологиялық өңдеу әдісі туралы ақпаратты көрсетуі керек. Мысалы, «қайнатылған», «ысталған», «жартылай ысталған», «қайнатылған-ысталған», «шикі ысталған», «шикі», «пісірілген», «ысталған-пісірілген», «буға пісірілген», «қуырылған», «тұздалған».
Ет өнімдері арнайы сақтау шарттарын қажет ететінін есте ұстаған жөн, сондықтан оны тек тоңазытқыш жабдықтарымен, соның ішінде төмен температурамен жабдықталған дүкендерден сатып алу керек. Сатып алу кезінде өндіруші затбелгіде көрсетілген шарттар мен нақты шарттарды сәйкестендіріңіз. Егер олар сәйкес келмесе, бұл сатушыға сенбеңіз.
Өнімді сатып алу кезінде сатушыдан оның сәйкестігін растайтын құжаттарды сұраңыз. Ет өнімдеріне сәйкестік туралы декларация немесе мемлекеттік тіркеу туралы куәлік осындай құжат болып табылады. Егер сатушы Сізге құжаттарды ұсынбаған болса, онда өнімді сатып алудан бас тартыңыз.
Асхат Чарапиев, Жетісу облысы СЭБД басшысы





























